maanantai 20. toukokuuta 2013

Nettiviidakon parhaat syötteenlukijat


Blogien ja RSS-syötteiden seuraminen

Blogien ja usein päivitettävien sivujen sisällön lukemista varten voi tilata kiinnostavien sivujen verkkosyötteet lukijaohjelmaan.  Näitä RSS-syötteiden ja blogien seuraamiseksi tehtyjä ohjelmia on olemassa satoja erilaisia vaihtoehtoja. 

Wikipediassa julkaistun syötteenlukijoiden vertailun perusteella on selvitetty missä käyttöjärjestelmässä lukijat toimivat. Vertailussa on listattu reilu 50 ohjelmaa ja taulukoitu selkeästi niiden niiden toimintaympäristöt.  Käyttäjästä riippuen erilaiset ominaisuudet merkitsevät lukijoiden valintaan; luetaanko tietoja verkossa, puhelimessa vai tabletilla ja pitäköö niiden toimia Macissa. Linuxissa vai Windowsissa.

Syötteenlukijoita on tarjolla sekä maksullisia että ilmaisia. Parhaat ilmaiset syötteenlukijat on arvioitu esimerkiksi Gizmoksen tekemässä oppaassa. Oppaan mukaan parhaita lukijoita ovat Feed Demon, Feed Reader, Blog Bridge, RSS Owl, Omea Reader, Web Reader, RSS bandit ja Awasu. Nämä kaikki ohjelmat pitää asentaa koneelle.

Selaimissa toimivia ohjelmia ovat esimerkiksi Feedly ja Pulse. Feedly on syngronoitu Google Readerin kanssa l. päivitykset jommassa kumassa ohjelmassa näkyvät molemmissa. Feedly on hyvä jatkumo, kun Google Reader lopettaa toimintonsa. Feedlyn voi asentaa Chromen selaimeen ja sillä on 1 364 670 käyttääjää. Feedly toimii myös iOS puhelimissa, Androidissa ja tableteissa.

Minkä lukijan valitsen omaan käyttööni? Edellisellä kurssilla otin käyttööni ilmaisen sosiallisen verkkopalvelun nimeltä Delicious, jolla on yli 5 miljoonaa käyttäjää.  Delicious toimii selaimessa ja sen avulla voi tallentaa, järjestää, seurata ja jakaa mielenkiintoisia linkkejä. Linkit voi kätevästi järjestää eri aiheiden mukaan ja ne voi julkaista tai pitää henkilökohtaisina. Palveluun voi linkittää RSS-syötteen esim. IFTTT työkalun avulla. IFTTT tulee sanoista if this then that. Se on mielenkiintoinen työkalu, jonka avulla voi muodostaa erilaisia reseptejä 62 eri kanavan välille. Syötteitä pystyi tilaaman Delisiousin ohella esimerkiksi sähköpostiin, kännykkään, Facebookiin, Twitteriin ja Google Driveen.

Kaksi blogia IFITT työkalun käytöstä:
Resepti hyödylliseen automatisointiin palveluiden välillä, Zenton bolgi
Replacing Google Reader with IFTTT and Pocket by Garry Green

Aktivoin lisäksi  keväällä käyttöönottamani Microsoft Office Outlookin syötteenlukija plavelun, jonka avulla voi seurata syötteitä ja blogeja. Syötteenlukija on visuaalisesti yksi sähköpostin kansio. Outlook ohjelma toimii Windows ja Mac selaimissa sekä Windows puhelimessa. Ohjelman sähköpostiviestit, kalenterin tiedot on helposti synkronoitavissa puhelimen ja selaimen välillä. Koska käytän päivittäin Outlookia, niin uskon että tänne tilaamani syötteet tulevat säännöllisesti luetuiksi.

Twitter on sosiaalisessa mediassa palvelu, joka kannattaa nostaa esille uutisten, organisaatioiden ja mielenkiintoisten aiheiden seuraamisessa. Palvelulla on yli 500 miljoonaa käyttäjää. Toisin kuin esimerksi Facebookissa kuka tahansa voi seurata kirjoituksia ja tila niitä nettiin tai kännykkään. Viestien seuraajat voivat lähettää niitä eteenpäin omille seuraajilleen ja esittää omia keskustelunaiheita. Tällä hetkellä seuratuimmalla henkilöllä Justin Bieberillä on 37,6 miljoonaa seuraajaa. Se, miten Twitteriä voi hyödyntää kaupallisessa toiminnassa, jää nähtäväksi.

Sosiaalista mediaa käsitteleviä blogeja:
Iltasanomien blogilistalta voi löytää itselleen kinnostavimmat sosiaalista mediaa käsittelevät blogit.
Mitä seuraavaksi sosiaalisessa mediassa?, AndersInno
Internet markkinointimatkailua, Ilkka Kauppinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti